Blog - Sòl Pèlvic: funcions i disfuncions.

Molts/es de vosaltres ja haureu sentit a parlar del sòl pèlvic i de la seva importància. El perineu són un conjunt de músculs en forma de rombe, situats a la part inferior de la pelvis.

 

La seva forma és semblant a la d’una hamaca, i la seva funció és la de subjectar i contenir els òrgans pèlvics (úter, pròstata, bufeta i recte) i la sexual. Dins d’aquest gran grup muscular hi trobem els esfínters urinaris i fecals, la uretra, la vagina i un nucli fibrós que rep les insercions de tota aquesta musculatura en un punt central.

 

El sòl pèlvic o perineu, també s’anomena diafragma pèlvic. Aquest no funciona de forma aïllada, sinó que actua en consonància amb el diafragma toràcic, que està en relació amb les vísceres (digestió), els pulmons (respiració), la columna vertebral i la pelvis (sacre, coxis, i malucs). Un desequilibri de pressions, una restricció de moviment lumbo-pèlvic o un trastorn digestiu pot veure’s afectat per un mal funcionament del perineu i també a la inversa.

 

El nucli fibrós central és la zona on cau el nostre centre de gravetat (cdg). Per tant, una mala postura podrà fer variar aquest punt. Si és més anterior pot recaure sobre la bufeta (tendència a fer un prolapse: cistocele) i si és més posterior pot recaure sobre el recte (tendència a fer un prolapse: rectocele). Si existeix un mal repartiment de pressions, i per tant un augment de pressió dins de la cavitat pèlvica, la nostra hamaca haurà de suportar un pes excessiu. A llarg termini, aquesta musculatura pot cedir, perdent les seves qualitats per contraure’s i relaxar-se. Quan el perineu cedeix és quan apareixen els problemes de descens de les vísceres, la pèrdua de to i la disminució de la sensibilitat en les relacions sexuals.

 

Per altra banda, aquesta musculatura pot tenir un excés de to. Podem tenir una “contractura”. Pot aparèixer després d’una cicatriu (episiotomia), per una mala mobilitat del coxis o altres estructures pèlviques. Una rigidesa d’aquestes estructures pot comportar una rigidesa de l’úter, el qual pot afectar a la normalitat dels nostres cicles menstruals. En el cas dels homes, pot veure’s afectada la funcionalitat de la pròstata.

 

L’osteopatia ens dóna una visió global de com funciona el cos. Ens permet detectar si existeix un mal funcionament de l’aparell digestiu, un desequilibri de pressions, manca de mobilitat a les estructures pèlviques, un excés/manca de to de la musculatura de perineu o bé una mala postura. D’aquesta manera podem detectar la possible causa i establir un tractament personalitzat per a cadascú.

 

Mai hem d’oblidar la relació emocional que existeix en qualsevol afectació del cos. Però quan parlem del perineu, aquesta relació augmenta. Una disfunció sexual, una pèrdua de sensibilitat, vaginisme, desequilibris del cicle menstrual, etc. ens ajuden a connectar amb emocions, situacions que ens afecten i que conscientment se’ns fa difícil expressar. Per això, davant de qualsevol patologia o malestar relacionat amb el sòl pèlvic, cal acudir a un terapeuta de confiança.

 

Cal primer de tot prendre consciència de tota aquesta zona i prestar-hi atenció. La teràpia manual és una molt bona manera de relaxar el teixit, ajudar a prendre’n consciència i permetre una bon funcionament de totes les estructures que hi engloba. Cal fugir completament de solucions que cronifiquen i normalitzen el problema, com les compreses per la incontinència o els pantis absorbents.

 

No és NORMAL pixar-se al damunt, tenir dolor de regla o relacions sexuals doloroses. Si et trobes en alguna d’aquestes situacions consulta al teu/teva fisioterapeuta de confiança o al teu/teva osteòpata.

Escribir comentario

Comentarios: 9
 • #1

  Peggie Gaccione (jueves, 02 febrero 2017 22:41)


  Hey would you mind letting me know which webhost you're working with? I've loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good web hosting provider at a reasonable price? Thanks a lot, I appreciate it!

 • #2

  Ji Pasko (lunes, 06 febrero 2017 11:05)


  You should be a part of a contest for one of the best blogs on the internet. I most certainly will highly recommend this blog!

 • #3

  Ok Marland (lunes, 06 febrero 2017 20:31)


  What's up colleagues, how is everything, and what you wish for to say regarding this article, in my view its actually amazing in support of me.

 • #4

  Heide Chestnut (martes, 07 febrero 2017 10:42)


  I'm really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it's rare to see a great blog like this one today.

 • #5

  Providencia Dahle (martes, 07 febrero 2017 15:00)


  Informative article, just what I was looking for.

 • #6

  Palmer Piggott (jueves, 09 febrero 2017 01:15)


  I know this site offers quality dependent articles and additional data, is there any other website which presents these information in quality?

 • #7

  Sophia Fleitas (jueves, 09 febrero 2017 01:23)


  Great article! We are linking to this particularly great content on our website. Keep up the good writing.

 • #8

  Callie Hon (jueves, 09 febrero 2017 21:27)


  Pretty nice post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to mention that I have truly loved surfing around your blog posts. After all I'll be subscribing for your feed and I'm hoping you write again soon!

 • #9

  Connie Avans (jueves, 09 febrero 2017 23:30)


  Very good site you have here but I was curious if you knew of any forums that cover the same topics discussed in this article? I'd really like to be a part of online community where I can get suggestions from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Appreciate it!