FISIOTERÀPIA EN LACTÀNCIA MATERNA

 

Què és?

 

La Fisioteràpia en Lactància Materna és una especialitat de la fisioteràpia que busca tractar la causa de les dificultats en la lactància materna a través del sistema musculoesquelètic.

 

Així mateix com a professional sanitari proporcionarà informació veraç i actualitzada sobre lactància.

 

Perquè és necessària la fisioteràpia?

 

OMS i Unicef consideren imprescindible la lactància materna exclusiva durant els primers sis mesos del nounat i recomanen que a partir d'aquesta edat i fins als dos anys, de manera complementària a la lactància, s'ofereixin al bebè altres aliments propis per a la seva edat. Però la realitat no és ni des de lluny la que recomanen totes les guies.

 

A Catalunya en un estudi del 2017 la prevalença de la Lactància Materna se situa en 80,22% el primer mes de vida, 76% als 3 mesos i 53,77% als 6 mesos de vida. Les causes d'aquestes dades són multifactorials, pel que fa a la fisioteràpia podem trobar causes musculoesquelètiques.

 

Què vol dir disfuncions musculoesquelètiques?

 

Durant l'embaràs la posició que tingui el bebè, les tensions el la pelvis de la mare, l'encaixament del cap, el tipus de part, el temps que hagi durat i els primers minuts i hores de vida influiran en totes les estructures del cos del bebè i en algunes ocasions aquestes tensions i dificultats en el moviment interfereixen en la lactància.

 

Per això, des de la Fisioteràpia podem ajudar-te en:

  • Dolor en mamar, clivelles, obstruccions, perles de llet, mastitis. Ingurgitacions mamàries i edemes. Problemes d'aferrament o de succió al pit.
  • Alteracions posturals de la mare o del bebè durant l'alletament.
  • Poc guany de pes de la criatura.
  • Hiperproducció de llet materna.
  • Còlics del lactant
  • Disfuncions musculoesquelètiques de la boca i/o la llengua del bebè (anquiloglòssia, frenet curt) Disfuncions musculoesquelètiques del nadó que influeixen en la lactància ( plagiocefalies, torticoli congènita, fractures de clavícula, tensions en cervicals i/o crani, mandíbula)
  • Dificultats en les preses (preses molt llargues, es baralla amb el pit, plor al pit, espetecs en mamar)

 

 

Com és una sessió de lactància materna des del punt de vista de la fisioteràpia?

 

El primer és l'obtenció de dades, és a dir, iniciarem una xerrada tranquil·la on em podràs comptar tot allò que està passant en la teva lactància i també t'aniré fent preguntes rellevants per a buscar la causa de les dificultats. A continuació faré l'exploració al bebè (reflexos primitius, evolució sensitivomotora, estructures implicades en la lactància com el cap, la boca, la llengua.)

 

També faré una observació i valoració de la presa al pit. Amb tota aquesta informació realitzem el tractament i les indicacions per a casa que siguin necessàries. Una vegada acabada la consulta estarem en contacte per a realitzar un seguiment.

 

La lactància és la forma d'alimentació dels mamífers i per tant també dels humans però gràcies als estudis sabem que la lactància és molt més que un aliment per a les criatures, és una garantia en el seu desenvolupament tant de físic, psíquic i emocional. La lactància és la norma biològica, el que mare i bebè esperen però això no vol dir que la lactància sigui sempre fàcil, a vegades sorgeixen dificultats que gràcies a un bon assessorament, valoració, tractament i acompanyament pots aconseguir la lactància que desitges.

 

La fisioteràpia t'acompanya en una lactància feliç i plaent.

 

Contacta'm!

 

@itxasofisio

 

611 63 84 80